Sulfaten: alles wat je moet weten!

In haar- en huidverzorgingsproducten kom je het vaak genoeg tegen: sulfaten. Wat zijn het en is het goed om te gebruiken? Dat hebben we voor jou haarfijn uitgezocht. We leggen je in dit blog uit wat sulfaten zijn, of ze schadelijk zijn om te gebruiken en we geven je wat tips voor een goede verzorging voor huid en haar!

aloxxi shampoo

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn reinigende stoffen die in veel shampoos, zepen en body washes worden gebruikt om de oppervlakte van je huid of haar goed schoon te maken. Ze verwijderen alle vet- en vuilresten uit het haar, zoals talg, huidschilfers en stylingsresten. De meest voorkomende soorten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Sulfaten kunnen worden herkend aan het schuimende effect dat ze geven, maar er zijn ook sulfaatvrije shampoos beschikbaar die bijna niet schuimen. Er zijn verschillende soorten, van zeer agressieve tot zeer milde varianten. Het verschil tussen Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) is dat de laatste milder is en minder kans op huidirritaties geeft. Als je normaal tot vettig haar hebt en van het schuimende effect houdt, dan is SLES een goede optie.

Waarom zijn sulfaten populair in haar- en huidverzorgingsproducten?

Sulfaten hebben een effectieve reinigende werking op de huid en het haar. Ze verwijderen vuil en talg en maken het gemakkelijk om producten uit het haar te spoelen. Met een shampoo waar sulfaten in zitten spoel je gemakkelijk gel, wax of haarspray uit je haren. Daarnaast zijn deze stoffen goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Ze zorgen ook voor de schuimende werking van producten, wat we vaak associëren met een grondige reiniging.

Hoe slecht zijn sulfaten voor huid en haar?

Eigenlijk is hier geen zwart-wit antwoord te geven. Het draait hier om welke sulfaten je gebruikt en hoe vaak je ze gebruikt. Sulfaten hebben een goede reinigende werking en hiermee is het heel fijn om bijvoorbeeld de resten van haarverzorgingsproducten uit te wassen. Hiervoor is het goed om een shampoo te gebruiken met sulfaten, want deze reinigen beter dan bijvoorbeeld alleen water. Daarnaast zorgt het gebruik van een shampoo met sulfaten er ook voor dat de natuurlijke vetten (talg) ook van de hoofdhuid wordt gewassen. Deze vetten heb je nodig om de huid te beschermen en gezond te houden. Als je elke dag jouw haar wast met een shampoo met sulfaten, zul je je hoofdhuid te grondig wassen waardoor deze natuurlijke vetten ook verdwijnen. Wanneer je elke dag je haren wast kunnen jouw talgklieren niet snel genoeg natuurlijke vetten aanmaken om jouw huid te beschermen. Op deze manier kunnen shampoo’s met sulfaten dus ook schadelijk zijn voor de huid en het haar. Dit kan leiden tot een droge, jeukende huid en broos haar. Hierdoor kan je haar dof en droog worden. Sommige mensen kunnen allergische reacties of irritaties ervaren vanwege sulfaten. Kortom, de milde sulfaten kun je prima gebruiken om je haren en huid te wassen. Doe dit alleen niet elke dag, want dan was je ook de natuurlijke vetten weg die je nodig hebt om jouw huid te beschermen. Uiteindelijk is het een kwestie van de juiste balans.

Alternatieven voor sulfaten

Als we niet elke dag een shampoo of zeep moeten gebruiken met sulfaten erin, zijn er dan ook alternatieven voor sulfaten? Ja, er zijn ook reinigingsproducten die geen sulfaten bevatten. Verschillende ingrediënten die worden gebruikt om te reinigen zonder sulfaten zijn bijvoorbeeld kokosnootolie en aloë vera. Er zijn ook producten zonder sulfaten verkrijgbaar die net zo effectief kunnen zijn in het reinigen van de huid en het haar. Deze producten bevatten vaak natuurlijke ingrediënten die minder schadelijk zijn voor de gezondheid van de huid en het haar. Sulvaatvrije producten zijn milder en schuimen veel minder. In onze webshop hebben we ook veel haarverzorgingsproducten die geen sulfaten bevatten. Deze producten kun je gebruiken naast de andere producten met sulfaten erin. Hiermee zorg je ervoor dat je niet elke dag te grondig reinigt.

Sulfaten: gebruiken of niet?

Zoals we nu weten kun je producten met sulfaten gewoon gebruiken om haar en huid te reinigen. Hoewel sulfaten een effectieve reinigende werking hebben, kunnen ze ook schadelijk zijn voor de gezondheid van de huid en het haar als je het te vaak gebruikt. Het gebruik van producten zonder sulfaten kan voordelen hebben voor de gezondheid van de huid en het haar. Alternatieven zijn beschikbaar en bij een volledige haar- en huidverzorging kunnen verschillende producten worden gebruikt om elkaar af te wisselen. Was je haar en huid bijvoorbeeld een paar keer per week met sulfaten, en een paar keer zonder. Zo heb je toch de grondige reiniging voor het verwijderen van stylingproducten en geef je jouw huid ook de tijd om te herstellen en voldoende natuurlijke vetten aan te maken. Uiteindelijk komt het neer op jouw huid en persoonlijke voorkeuren. Iedere huid is anders dus probeer vooral zelf wat bij jou past.

Aanbevolen haarproducten zonder sulfaten


Geplaatst op 8 maart 2023

Selecteer een Afleverpunt

De waardering van moiztcosmetics.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 55 reviews.