Handleiding: make up kwasten schoonmaken en meer!

Elke make-up liefhebber weet dat goede kwasten het verschil kunnen maken tussen een gemiddelde en een uitzonderlijke look. Maar wat veel mensen over het hoofd zien, is de zorg die nodig is om deze essentiële tools in topconditie te houden. Het regelmatig schoonmaken van je make-up kwasten is niet alleen cruciaal voor het behoud van de kwaliteit en levensduur van de kwasten, maar ook voor het gezond houden van je huid. Oude make-up, olie, vuil en zelfs bacteriën kunnen zich in de haren van je kwasten opbouwen, wat kan leiden tot huidirritatie of puistjes. In deze gids duiken we diep in de wereld van make-up kwasten schoonmaken, van de beste schoonmaakmiddelen tot de ideale droogtechnieken. Laten we beginnen!

Waarmee kan je je make-up kwasten schoonmaken?

Een van de meest gestelde vragen over het reinigen van make-up kwasten is: “Waarmee maak je ze schoon?” Gelukkig zijn er verschillende effectieve opties, zowel commercieel als huishoudelijk, die je kunt overwegen. Hier zijn enkele van de meest populaire methoden:

Baking soda (zuiveringszout)

Dit is een natuurlijk reinigingsmiddel en werkt als een zachte exfoliant. Meng een kleine hoeveelheid baking soda met water tot je een pasta krijgt. Breng de pasta aan op je kwasten, masseer zachtjes en spoel daarna grondig uit.

Shampoo

Een milde shampoo kan wonderen doen. Het is vooral handig voor kwasten die gebruikt worden voor vloeibare of crème make-up. Breng een druppel shampoo aan op de palm van je hand, wrijf de kwast erin en spoel schoon.

Afwasmiddel

Hoewel effectief in het verwijderen van hardnekkige producten uit kwasten, kan het wat hard zijn voor natuurlijke haren. Gebruik dit met mate en zorg ervoor dat je het grondig uitspoelt.

Azijn

Meng gelijke delen water en witte azijn in een kopje. Dompel je kwasten er kort in, maar laat ze niet weken. Spoel ze daarna grondig uit. De azijn helpt bij het doden van bacteriën.

Babyshampoo

Dit is een zachte en effectieve optie, vooral voor kwasten met natuurlijke haren. De milde formule zorgt ervoor dat de haren zacht en soepel blijven.

Zwitsal

Zwitsal is bekend om zijn zachte formules. Hun producten, vooral de babyshampoo, kunnen worden gebruikt om kwasten zachtjes en effectief te reinigen.

Ongeacht welke methode je kiest, het belangrijkste is om regelmatig te reinigen en de kwasten grondig uit te spoelen om resten te verwijderen. Door je kwasten goed te onderhouden, zullen ze langer meegaan en zal je make-up er altijd op zijn best uitzien.

Hoe kan je make-up kwasten schoonmaken?

Het schoonmaken van je make-up kwasten hoeft geen tijdrovend karwei te zijn. Door een gestructureerde aanpak te volgen, zorg je ervoor dat je kwasten grondig worden gereinigd zonder ze te beschadigen. Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding:

Stap 1: Kies je reinigingsmiddel

Beslis op basis van wat je beschikbaar hebt en de soort kwasten die je hebt. Voor natuurlijke haren kun je kiezen voor een milder reinigingsmiddel zoals babyshampoo. Voor synthetische kwasten, die vaak worden gebruikt voor vloeibare producten, kun je een iets sterkere reiniger zoals milde shampoo overwegen.

Stap 2: Maak de kwasten nat

Houd de kwasten onder lauw stromend water. Zorg ervoor dat de borstelharen naar beneden wijzen om te voorkomen dat er water in de ferrule (het metalen gedeelte) komt, wat kan leiden tot losse borstelharen.

Stap 3: Aanbrengen van het reinigingsmiddel

Als je een vloeibaar reinigingsmiddel gebruikt, zoals shampoo, doe dan een druppel in de palm van je hand. Wrijf de kwast zachtjes in je handpalm in een cirkelvormige beweging. Voor pasta’s of dikkere reinigingsmiddelen, zoals een mengsel van baking soda en water, masseer je het direct in de borstelharen.

Stap 4: Goed uitspoelen

Spoel de kwast grondig uit onder stromend water totdat het water helder is en er geen zeepresten meer zijn.

Stap 5: Overtollig water verwijderen

Knijp voorzichtig het overtollige water uit de kwast, van de basis tot de punt, en zorg ervoor dat je de vorm van de borstelharen behoudt.

Het regelmatig en correct reinigen van je make-up kwasten is essentieel voor zowel de levensduur van de kwasten als voor een gezonde huid. Door bovenstaande stappen te volgen, zorg je voor een grondige reiniging zonder de kwasten te beschadigen.

Hoe maak je make-up kwasten droog?

Na het schoonmaken van je make-up kwasten is het essentieel om ze op de juiste manier te drogen. Verkeerd drogen kan de vorm van de borstelharen verstoren of, erger nog, de levensduur van de kwast verkorten. Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om ze correct te drogen:

Stap 1: Overtollig water verwijderen

Nadat je de kwasten hebt gespoeld en alle zeepresten hebt verwijderd, knijp je voorzichtig het overtollige water uit de kwast. Doe dit van de basis naar de punten, zonder te hard te trekken aan de borstelharen.

Stap 2: Hervorm de borstelharen

Na het verwijderen van het overtollige water, gebruik je je vingers om de borstelharen voorzichtig terug in hun oorspronkelijke vorm te brengen.

Stap 3: Plaatsing voor drogen

Leg de kwasten plat op een schone, droge handdoek met de borstelharen hangend over de rand. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig van alle kanten drogen en voorkomt dat water zich ophoopt in de ferrule.

Stap 4: Vermijd direct zonlicht

Hoewel het verleidelijk kan zijn om kwasten in direct zonlicht te leggen om ze sneller te laten drogen, kan UV-straling de borstelharen beschadigen, vooral als het natuurlijke haren zijn. Kies in plaats daarvan voor een goed geventileerde ruimte uit direct zonlicht.

Stap 5: Geduld

Het is belangrijk om je kwasten volledig aan de lucht te laten drogen en ze niet te gebruiken als ze nog vochtig zijn. Afhankelijk van de grootte en dichtheid van de kwast kan dit enkele uren tot zelfs een nacht duren.

Het correct drogen van je make-up kwasten is net zo belangrijk als het schoonmaken ervan. Door de bovenstaande stappen te volgen, behoud je de vorm, functionaliteit en levensduur van je kwasten, waardoor je make-up applicatie altijd vlekkeloos blijft.

Veelgemaakte fouten bij het reinigen van make-up kwasten

Het goed onderhouden van make-up kwasten vereist aandacht voor detail. Terwijl velen van ons de beste bedoelingen hebben, kunnen er soms fouten worden gemaakt die de kwaliteit van de kwasten verminderen en hun levensduur verkorten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende misstappen:

Kwasten rechtop laten drogen

Door je kwasten rechtop te laten drogen kan water zich verzamelen in de ferrule (het metalen gedeelte waar de borstelharen aan vastzitten), wat kan leiden tot het losraken van borstelharen of schimmelvorming.

Te heet water gebruiken

Te heet water kan de lijm aantasten die de borstelharen op hun plaats houdt en kan ook natuurlijke haren beschadigen.

Te veel druk uitoefenen tijdens het schoonmaken

Het te hard wrijven of drukken van de kwast kan de borstelharen beschadigen en vervormen, waardoor ze hun vorm verliezen.

Niet regelmatig schoonmaken

Door je kwasten niet regelmatig te reinigen, kunnen ze een broedplaats worden voor bacteriën, wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne.

Gebruik van agressieve reinigingsmiddelen

Het gebruik van zeer sterke reinigingsmiddelen kan de borstelharen van je kwasten uitdrogen en beschadigen, vooral als het natuurlijke haren zijn.

De kwasten niet grondig uitspoelen

Zeepresten kunnen de borstelharen uitdrogen en een ophoping van productresten veroorzaken, wat de effectiviteit van je kwast kan verminderen.

De borstelharen niet hervormen na het wassen

Als je de borstelharen niet terug in vorm brengt na het wassen, kunnen ze opdrogen in een ongewenste vorm, wat het moeilijker maakt om make-up gelijkmatig aan te brengen.

Het vermijden van deze veelgemaakte fouten zal niet alleen de levensduur van je make-up kwasten verlengen, maar ook zorgen voor een betere make-up applicatie en een gezondere huid. Een beetje extra zorg kan een groot verschil maken!

Veelgestelde vragen over make-up kwasten

Hoe vaak moet je make-up kwasten schoonmaken?

Ideaal gezien moeten kwasten die worden gebruikt voor vloeibare producten, zoals foundation of concealer, na elk gebruik worden gereinigd. Kwasten voor poederproducten, zoals blush of oogschaduw, kunnen eens per week worden schoongemaakt. Het is echter essentieel om alle kwasten maandelijks grondig te reinigen.

Hoe bewaar je make-up kwasten?

Het is het beste om make-up kwasten rechtop te bewaren met de borstelharen naar boven in een beker of kwastenhouder. Dit voorkomt dat stof en vuil zich op de borstelharen nestelen. Zorg ervoor dat ze op een droge plaats worden bewaard, uit de buurt van vocht om schimmelvorming te voorkomen.

Kan ik mijn make-up kwasten in de vaatwasser doen?

Het wordt niet aanbevolen om make-up kwasten in de vaatwasser te doen. De hoge temperaturen en krachtige waterstralen kunnen de kwasten beschadigen, met name de lijm die de borstelharen vasthoudt en de handvatten.

Hoe lang gaan make-up kwasten mee?

Met de juiste zorg kunnen hoogwaardige make-up kwasten vele jaren meegaan. Tekenen dat een kwast aan vervanging toe is, zijn onder andere het verlies van borstelharen, een verandering in de vorm van de kwast of een blijvende geur.

Wat als mijn kwasten een sterke geur hebben, zelfs na het reinigen?

Een blijvende geur kan een teken zijn van schimmel- of bacteriegroei. Het is het beste om de kwast grondig te reinigen met een desinfecterend middel. Als de geur blijft hangen, is het misschien tijd om de kwast te vervangen.

Kan ik dezelfde reiniger gebruiken voor alle soorten kwasten?

Hoewel veel reinigingsmiddelen universeel kunnen zijn, is het essentieel om rekening te houden met het type borstelhaar. Natuurlijke haren kunnen baat hebben bij een milder reinigingsmiddel, zoals babyshampoo, terwijl synthetische haren meestal bestand zijn tegen sterkere reinigingsmiddelen.

Aanbevolen make up kwasten:


Geplaatst op 13 oktober 2023

Selecteer een Afleverpunt

De waardering van moiztcosmetics.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 56 reviews.