Dit kun je doen tegen droge handen

Heb jij last van droge handen? Dit is een veelvoorkomend probleem, vooral in de winter. Droge handen kunnen leiden tot jeuk, pijn, kloven en zelfs bloedingen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van droge handen, en tot slot geven we de beste tips om droge handen te voorkomen en verhelpen.

droge handen scrub & rub

Wat zijn droge handen?

Dit lijkt natuurlijk een voor de hand liggende vraag, jij weet allang wat droge handen zijn. Maar wij duiken hier iets dieper in de materie en de wetenschap. Een droge huid en droge handen vinden de oorzaak namelijk in de hoornlaag van de huid. Dit is de bovenste huidlaag die bestaat uit zowel dode en levende cellen. De hoornlaag heeft een belangrijke functie om als een soort schild te dienen tegen indringers van buitenaf zoals chemische stoffen en bacteriën. Om de huidcellen te beschermen en te hydrateren produceren de onderliggende huidlagen natuurlijke vetten. Zo blijft de huid beschermd en gehydrateerd. Bij droge handen is er een tekort aan vocht in de huidlagen op je handen. De natuurlijke vetten zijn afgenomen en hierdoor is ook de beschermende werking van de huid aangetast. Maar wat zijn de oorzaken hiervan?

De oorzaken van droge handen

Droge handen kunnen worden veroorzaakt door allerlei verschillende factoren. Koude weersomstandigheden en lage luchtvochtigheid kunnen droge handen veroorzaken. Bovendien kan frequent handen wassen met warm water en harde zepen de natuurlijke oliën op de huid wegwassen en leiden tot uitdroging. Ten tweede hebben mensen die veel werken met hun handen een grote kans op droge handen. Denk hierbij aan kappers, schoonmakers of verpleegkundigen. Het vele gebruik van desinfecterende gel, zeep en andere schoonmaakmiddelen geven blootstelling aan chemicaliën en irriterende stoffen. Tot slot kan een medische aandoening de oorzaak zijn voor droge handen. Sommige medische aandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, kunnen ook de oorzaak zijn voor droge handen.

De symptomen die we zien bij droge handen kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Ruwe en schilferige huid
  • Roodheid en jeuk
  • Barstjes en scheurtjes
  • Pijn en zelfs bloeden

Deze vervelende symptomen wil je graag verhelpen, maar wat kan je tegen droge handen doen? We zetten hieronder de beste tips op een rij.

Hoe voorkom en verhelp ik droge handen?

Als je last hebt van droge handen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem te verhelpen en te voorkomen. Handverzorging is hierbij belangrijk, dit zijn de beste tips:

  1. Gebruik handcrème: Door regelmatig handcrème te gebruiken, houd je je handen gehydrateerd en voorkom je dat ze uitdrogen. Vet je handen in en zorg ervoor dat er niet nog meer vocht uit de huid kan onttrekken. Zeker in de winter. Veel goede lichaamverzorgingsproducten vind je in onze shop!
  2. Vermijd te vaak wassen! Overmatig wassen van je handen kan de natuurlijke vetten van je huid verwijderen, wat kan leiden tot droge handen. En wanneer je je handen wast, gebruik dan een milde zeep. Was je handen niet te vaak met agressieve zeep, dit verwijdert namelijk ook de natuurlijke vetten die benodigd zijn om jouw huid te beschermen.
  3. Draag handschoenen: Bij het schoonmaken of werken met chemicaliën kun je het beste handschoenen dragen om je handen te beschermen tegen uitdroging en irritatie. Het dragen van handschoenen om jouw handen te beschermen tegen harde chemicaliën en irriterende stoffen. Handig voor als je gaat schoonmaken of in de tuin gaat werken.
  4. Drink voldoende water: Het drinken van voldoende water kan helpen om je huid gehydrateerd te houden. Vocht van de huid kan alleen van binnenuit worden aangevuld. Zo verminder je de kans op droge handen en een droge huid in het algemeen. Stay hydrated!
  5. Eet gezond: Een gezond dieet met voldoende voedingsstoffen kan helpen om je huid gezond en gehydrateerd te houden, waardoor droge handen minder snel voorkomen. Beperk het eten van voeding met veel toegevoegde suikers en zorg ervoor dat je daarentegen wel voldoende eiwitten, groenten, fruit en essentiële vetten binnenkrijgt. Dit is natuurlijk goed voor heel veel redenen, maar ook voor jouw huid. Door regelmatig bewegen en gezonde voeding is jouw huid beter gehydrateerd. Heb je last van huidproblemen? Probeer eens een ander dieet, dit kan veel invloed hebben.

Alternatieven voor sulfaten

Als we niet elke dag een shampoo of zeep moeten gebruiken met sulfaten erin, zijn er dan ook alternatieven voor sulfaten? Ja, er zijn ook reinigingsproducten die geen sulfaten bevatten. Verschillende ingrediënten die worden gebruikt om te reinigen zonder sulfaten zijn bijvoorbeeld kokosnootolie en aloë vera. Er zijn ook producten zonder sulfaten verkrijgbaar die net zo effectief kunnen zijn in het reinigen van de huid en het haar. Deze producten bevatten vaak natuurlijke ingrediënten die minder schadelijk zijn voor de gezondheid van de huid en het haar. Sulvaatvrije producten zijn milder en schuimen veel minder. In onze webshop hebben we ook veel haarverzorgingsproducten die geen sulfaten bevatten. Deze producten kun je gebruiken naast de andere producten met sulfaten erin. Hiermee zorg je ervoor dat je niet elke dag te grondig reinigt.

Aanbevolen producten tegen droge handen

Gelukkig is er voldoende te doen tegen droge handen. Het gebruiken van de juiste producten helpt om de handen in te vetten en de hydrateren. Bij Moizt Cosmtics hebben we verschillende lijnen van Scrub & Rub met hydraterende handcrème of probeer de Hand & Foot Cream van 1944 Paris. Bestel jouw producten voor 14:00, dan wordt de bestelling dezelfde dag nog verzonden!

Scrub & Rub Hand Cream Magical

Scrub & Rub Hand Cream Secret

1944 Paris Intense Hand & Foot Cream Tiare Flower


Geplaatst op 8 maart 2023

Selecteer een Afleverpunt

De waardering van moiztcosmetics.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 55 reviews.